x Симеон ІІ Сакскобургготски

Изпрати на приятел

x
Сайт на Kreston BulMar

Държавници

 • Роден на 16 юни 1937 г. в София. Син на цар Борис ІІІ (1918-1943) и царица Йоанна Савойска. Внук на цар Фердинанд Сакскобургготски (1887-1918). По бащина линия произхожда от рода на Кобургите и Орлеаните, а по майчина линия е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия. Негов кръстник е генерал Данаил Николаев. Още в деня на раждането му престолонаследникът под името княз Симеон Търновски е зачислен в Шести пехотен търновски полк с чин подпоручик. Симеон ІІ има по-голяма сестра княгиня Мария Луиза.

  През 1943 г. след смъртта на баща му цар Борис ІІІ, Симеон ІІ е обявен за български владетел според чл.34 от Търновската конституция. Тъй като е малолетен, от негово име управлява Регентство от трима души: принц Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов. След 09 септември 1944 г. за регенти са назначени Венелин Ганев, Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов.

  На 15 септември 1946 г. в България е проведен референдум за определяне формата на държавно управление в присъствието на Съюзническа контролна комисия на страните-победителки СССР, САЩ и Великобритания. С 95 % от гласувалите страната е обявена за република.

  Царското семейство е принудено да емигрира. Царицата, заедно с двете деца Мария Луиза и Симеон ІІ, се установяват в Египет, където живее бащата на царица Йоанна – италианският крал Виктор Емануил ІІІ. Така Симеон II напуска България, без никога да е абдикирал от престола.

  Симеон ІІ завършва британския колеж ”Виктория” в Александрия през 1951 г. Същата година царското семейство се премества в Испания по покана на ген. Франко. В Мадрид Симеон Сакскобургготски живее до 2001 г.

  Когато на 16 юни 1955 г. Симеон ІІ навършва пълнолетие, издава манифест към българския народ, в който потвърждава волята си да бъде цар и официално отказва да признае резултатите от референдума за републиката от 1946 г.

  През 1956 г. завършва Колеж дьо Франс в Париж. През 1958-1959 г. продължава образованието си във военната академия ”Вали фордж” в САЩ под името кадет Симеон Рилски. Завършва със звание ”младши лейтенант” и с университетска диплома по право и икономика.

  На 21 януари 1962 г. Симеон II се оженва за испанската богата наследница Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела, родена през 1935 г. Двамата имат четирима синове, една дъщеря и 11 внучета. Последното внуче – първородният син на Калина, е родено в България.

  Симеон ІІ има сериозна кариера на бизнесмен от международен мащаб. Той е икономически съветник в хотелиерските вериги Евробилдинг, Томсън-Брант–Гран-Пюблик в Испания, ОНА в Мароко, президент на френския електронен концерн Томсън, член на борда на директорите на ”Омниум” в Северна Африка.

  През 1996 г. успява да се върне в България за пръв път след 50 години. През периода 1997-2000 г. посещава многократно страната и следи политическите процеси.

  Успехът му в България настъпва през 2001 г., когато той учредява Националното движение Симеон ІІ (НДСВ) и заедно с Партията на българските жени и Движението за национално възраждане ”Оборище” спечелва редовните парламентарни избори. От 2001 до 2005 г. е министър-председател на Република България.

  Симеон Сакскобургготски оглавява правителството в коалиция с ДПС, включващо и отделни представители на БСП.

  На парламентарните избори през юни 2005 г. НДСВ остава втора политическа сила. БСП съставя коалиционно правителство с НДСВ и ДПС. Симеон II получава поста председател на коалиционния съвет.

  От 2002 до 2007 г. Симеон ІІ е председател на НДСВ. През 2007 г. е избран за председател на Националното движение за стабилност и възход.

  На проведените на 05 юли 2009 г. избори НДСВ не успява да премине 4% бариера и остава извън парламента. На 06 юли Симеон Сакскобургготски подава оставка като лидер на движението.

  Симеон ІІ живее в Двореца ”Врана” край София. Освен български език говори английски, френски, немски, италиански и испански, ползва арабски и португалски. Той е почетен член на Атлантически клуб в България. Носител е на орден ”Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ на Българската патриаршия, на орден ”Стара планина” на Република България и на много други  династични ордени, декорации и отличия.

  Назад