x Хан Сабин

Изпрати на приятел

x
Сайт на Kreston BulMar

Държавници

 • Името на хан Сабин не присъства в ”Именника на българските ханове”, затова някои изследователи смятат, че той е от славянски произход. Но тъй като византийските хронисти съобщават, че е зет на Кормисош, смята се, че Сабин е от рода Вокил по женска линия.

  Сабин поема управлението в труден за страната период след голямото поражение при Анхиало и бунта на боилите срещу хан Телец. По това време в България за надмощие се борят две групировки сред аристокрацията – войнствено настроените срещу Византия боили и привържениците на мира. Интересите на втората групировка изразява хан Сабин, който установява мирни отношения с империята.

  Константин V Копроним обаче не мисли за мир, а решава, че е настъпил благоприятен момент да унищожи България. През лятото на 765 г. той подготвя най-големия и мащабен поход срещу българите, като натоварва отлично въоръжена армия на 2600 кораба с нареждане да дебаркират при Месемврия и Анхиало. Той самият потегля с огромна сухопътна войска през Тракия и се разполага на стан  пред прохода Верегава. Византийският хронист Никифор съобщава, че когато българите виждат многобройната конница и корабите на ромеите, веднага искат мир, но Константин V не се съгласява. Щастието обаче този път изменя на войнствения император. В Черно море се разразява страшна буря, която потапя много от корабите, а войниците се издавят. Императорът не може да продължи похода и се завръща с останалата войска в Константинопол.

  Хан Сабин, изпраща верни хора във византийската столица, чрез които най-настойчиво моли императора за мир. Щом научават за тези тайни преговори, привържениците на войната в България започват брожение и предизвикват свикването на народен събор, в който участват всички въоръжени мъже. Надделяват войнствените противници на Византия, които обвиняват Сабин в държавна измяна. Византийският хронист твърди, че боилите казвали на Сабин: ”Чрез теб България ще бъде поробена от ромеите”.

  Изпаднал в страшна опасност за властта и живота си, през 766 г. Сабин се спасява с бягство в Месемврия, откъдето после заминава за византийската столица под  закрилата на василевса. За свой наследник Сабин оставя хан Умор (Умар), също от рода Вокил.

  Назад