x Цар Петър II (Делян)

Изпрати на приятел

x
Сайт на Kreston BulMar

Държавници

 • Внук на цар Самуил (997-1014). Син на цар Гаврил Радомир (1014-1015) и унгарската принцеса, дъщерята на крал Геза (972-997), която баща му прогонва още докато е бременна. Петър ІІ Делян се ражда в Унгария около 1001 г. Връща се в България при възцаряването на баща си през 1014 г.

  След падането на България под византийска власт през 1018 г. Петър ІІ Делян е отведен в Константинопол като пленник. Преживява там около 20 години. Успява да се върне в България, представя се за потомък на българските царе и призовава народа към въстание. Спомените за българската държава са още живи и скоро Петър ІІ Делян бързо ”събужда дързостта на българите”.

  Въстанието е обявено в Белград през 1040 г. с подкрепата на маджарите. С тържествен народен ритуал Петър ІІ Делян е издигнат на щит и провъзгласен за цар на българите. Той събира значителна армия и потегля на юг към Скопие.

  По същото време въстават българите и от Драчката област под водачеството на някой си Тихомир. Двете въстанически войски се срещат. Петър Делян произнася прочувствена реч, в която изтъква лошите последици от двувластието. Въстаниците единодушно избират него за цар, а Тихомир е отстранен и убит.

  Придобил цялата власт над въстаническата армия, Петър ІІ Делян се отправя към Солун и разбива войската на византийския император Михаил ІV (1034-1041). Василевсът побягва панически, като изоставя целия си обоз, шатрата с императорските скъпоценности, които Петър ІІ Делян пленява.

  След тази голяма победа българските въстаници завладяват Драч и настъпват в Тесалия. Умелите действия на Петър Делян предизвикват сериозни тревоги в Константинопол. Вестта за българското въстание достига чак до Армения, където са преселени потомците на последните български царе и аристокрацията.

  Между арменските българи е и Алусиан, вторият син на цар Иван Владислав (1015-1018). Той се отправя тайно към България, събира съмишленици и се явява съперник за българския престол.

  Петър Делян приема Алусиан в своя лагер и му дава 40 хил. воини, с които да щурмува Солун. Алусиан обаче се проявява като слаб пълководец. Хвърля в битка уморените от поход войници и претърпява поражение.

  Между двамата водачи на въстанието назрява конфликт. Алусиан си послужва с измама. Той поканва Петър на пир, слугите му опиват царя, стражите го нападат и ослепяват.

  Петър Делян успява да се спаси, но е принуден да води отрядите си с колесница като слепец. Алусиан губи още едно сражение с ромеите и накрая изменя на въстанието. През лятото на 1041 г. с цялата си войска преминава на страната на императора.

  Михаил ІV решава да се справи окончателно с ослепения български цар. Той събира елитна войска и опитни стратези, сред които и нормански наемници под водачеството на норвежкия принц Харолд Хардрад. Решителното сражение става при Остров. Българите са разбити, а Петър Делян е пленен и отведен в Цариград.

  Българското въстание е потушено. Летописците сочат основната причина за това – противоречията между ръководителите и предателството на Алусиан.

  Славата на това въстание и на неговия предводител – цар Петър ІІ Делян – остава във времето. В норвежките саги, където се описват подвизите на Харолд Хардрад, той е наречен ”разорител на България”. Викингът се сражава и побеждава страшни врагове с бойни колесници, предвождани от един сляп цар. Този митичен цар е Петър ІІ Делян.

  Назад