x Цар Коломан II Асен

Изпрати на приятел

x
Сайт на Kreston BulMar

Държавници

 • Цар Коломан II Асен е първи братовчед на цар Михаил ІІ Асен (1246-1256), син на севастократор Александър (брат на Иван Асен ІІ). Коломан ІІ е пряк потомък на Асеневци. В един арменски летопис е отбелязано че е ”син на чичото на българския цар”.

  Изписването на името се среща в два варианта: Коломан (смята се, че е с унгарски произход) и Калиман – по българско-византийското произношение.

  Сведения за Коломан ІІ Асен е оставил византийският хронист Георги Акрополит и то във връзка със смъртта на цар Михаил ІІ Асен. Според него българските боляри обвиняват Михаил ІІ Асен за сключването на крайно неизгодния за България през 1254 г. Регенски мир с Никейската империя на Теодор ІІ Ласкарис, според който страната загубва много територии в Македония и Родопите.

  Болярите подготвят заговор, начело на който застава единственият останал пряк потомък на Асеневата династия, а именно Коломан ІІ Асен. С помощта на придворни и съмишленици от обкръжението на двореца той организира убийството на своя братовчед. Използван е удобният случай по време на един лов в околностите на Търново през есента на 1256 г. Цар Михайл ІІ Асен е тежко ранен и скоро умира от раните си.

  Няма преки свидетелства за коронясването на Коломан ІІ Асен, но се знае с положителност, че той се оженва за овдовялата царица, за да легитимира властта си, по примера на вече извършеното преди него от цар Борил (1207-1218).

  Срещу неукрепналата власт на Коломан ІІ Асен (1256) в Търново се надигат силни противници, някои от тях привърженици на убития цар, а други претенденти за престола. Единият от тях е бащата на царицата княз Ростислав Михайлович, който се отправя с войска към Търново, за да защити честта на своята дъщеря. Но още преди князът да стигне до столицата, Коломан ІІ Асен избягва от нея. Налага му се  да пребивава в различни убежища. Постепенно изгубва всички свои привърженици и загива от насилствена смърт.

  Царуването на Коломан ІІ Асен е кратко – едва няколко месеца през 1256 г. Той не успява да се задържи по-дълго, понеже страната изпада в междуособици и поредица от заговори. Веднага след Коломан ІІ Асен се възцарява Мицо Асен (1256-1257), издигнат с подкрепата на търновските боляри. След 1256 г. от Скопие тръгва към Търново Константин Тих Асен и заема българския престол за по-дълъг период (1257-1277).

  Назад